Blog

Servis i održavanje stolarije

Da bi PVC i ALUMINIJUMSKA stolarija imala duži vek trajanja i da bi bila što duže funkcionalna neophodno je redovno održavanje, pravilno korišćenje i pravilan servis ukoliko je to potrebno. PVC i Alu stolarija je veoma jednostavna i laka za održavanje što je i njena glavna karakteristika te je stoga neophodno posvetiti malo vremena da bi ona svoja svojstva i zadržala.

Po kupovini stolarije neophodno je ukolniti zaštitne trake sa profila i to u roku od najkasnje mesec dana. Pod uticajem vremenskih prilika kasnije će biti sve teže ih ukloniti. Redovno održavanje stolarije podrazumeva pranje mokrom krpom, blagim deterdžentom i toplom vodom. Stolariju a naročito stakla ne treba tretirati abrazivnim niti jakim hemijskim sredstvima kao ni mrežicama za ribanje. Stakla treba čistiti sredstvima za čišćenje stakala i mekom krpom.

Gume kojim je zaptivena stolarija je takođe bitno održavati radi dugotrajnosti što podrzumeva redovno čišćenje i povremeno (jednom godišnje) tretiranje glicerinom. Okov prozora bi trebalo jednom godšnje podmazati mašinskim uljem da bi obezbedili njegovo dugotrajno funkcionisanje to se može uraditi jednostavnim uklanjanjem pokrivnh maskica sa šarki pa po stavljanju ulja vratiti ih na mesto. Vremenom ili grubljim korišćenjem ručice može doći do njenog labavljenja i stiče se utisak kao da je odšrafljena u ovom slučaju možete pomerti zaštitnu masku na njenoj osnovi i pritegnuti dva šrafa kojim je fiksirana.

Pravilno korišćenje proizvoda je ključno za dugo trajanje prozora i vrata. Kada zatvarate prozor pogotovo onaj sa većim dimenzijama uverite se da su sve četiri strane krila pravilno prišle štoku pa tek onda okrećite ručicu u željeni položaj. Ukoliko krilo nije prišlo štoku može se desiti da krilo ispadne iz ležišta i da se drži samo na jednom ćošku. Pri zatvaranju vrata ne treba lupati njima niti ih nasilno otvarati ukoliko nisu otključana do kraja. Vrata sa automatom za zatvaranje nikada ne treba silom povlačiti već ih treba pustiti da se sama zatvore jer u protivnom može doći do popuštanja hidraulike u automatu i njegovog lošeg funkcionisanja.

Kod prozora sa roletnom nikad ne treba izvlačiti kanap automata do kraja i potegnuti jer na taj način se može blokirati mehanizam te se njegova funkcija skroz onesposobiti. Kod komarnika je poželjno da u periodu kada se ne koriste (zimski period) budu u zatvorenom položaju, radi što dužeg trajanja mrežice. Takođe kada postoji promaja i jak vetar komarnike je potrebno sklopiti jer može doći do ispadanja mrežice iz vođica (efekat zavese kod otvorenog prozora).

Kao osnovno pitanje održavanja i funkcionisanja pvc i aluminijumske postavlja se i problem kondenzacije. PVC i Alu stolarija ima izuzetno dobra termoizolaciona svojstva te kad je ugradite neće dolaziti do propuštanja uticaja spolja niti do razmene vazduha pa je samim tim ovo pogodno tle za pojavu kondenzacije koja je ništa drugo nego pojava vlage koja se nakupila unutar prostora (kuvanjem, sušenjem veša, samim boravkom ukućana, biljke itd.). Vlaga se najčešće pojavljuje na staklu prozora kao delu koji je najhladniji pa se stoga nepravedno pvc i alu stolarija optužuje za pojvu kondenzacije. Kada se montira ova stolarija neophodno je imati u vidu da se sada prostor mora češće luftirati i jednom dnevno obezbediti cirkulaciju vazduha u vidu promaje.

7 Replies to “Blog”

 1. Odličan kvalitet, svaka čast za ažurnost i brzinu. Majstori su ljubazni, pedantni i kulturni. Apsolutno je sve bilo na svetskom nivou, od kvaliteta prozora, do usluge, čak su i počistili za sobom.
  sve preporuke za saradnju

  1. Hvala mnogo.
   Javite nam se ili dodjite do naše kancelarije, pošto ste prvi komentarisali rešili smo da Vam poklonimo vaučer za 10% popusta, možete ga iskoristiti na sledećoj porudžbini ili poklonite nekome 🙂
   pozdrav

 2. Ljudi su za svaku preporuku, stvarno rade za svaku pohvalu. Precizno, na vreme, sve dogovore postuju.
  Sve pohvale i za kvalitet materijala a i za ekipu majstora.
  Poz iz Zvečana

 3. За сваку препоруку!!! чак и по оваквој хладноћи су испоштовал исве рокове, чак и пре рока завршили, дошли-уградили, све за пар сати. невероватна промена изолације у односу на пре уградње, буквално термо пећ у ходнику и температура у целом стану од 70ак квадрата је за шорц и мајицу
  БРАВО

 4. Montirali su mi harmoniku- aluminijum. Prezadovaoljan sam, Svaka ČAST momci! sve u roku sve ispoštovano.
  samo GASSSSSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *